Élelmiszerboltok és gyógyszertárak elérhetősége Budapesten

Szerző: Bokányi Eszter, Juhász Sándor (ANET Lab)

 

Hogy visszafogjuk a koronavírus terjedését, minimálisra kell szorítanunk a mindennapi társas érintkezéseink számát, ezzel együtt a városon belüli mozgásunkat is. A hatóságok ezért arra kérnek minket, hogy amennyire csak tehetjük, ne hagyjuk el lakóhelyünket. Bevásárolni és gyógyszertárba járni azonban még ilyen körülmények között is szükséges. Vajon mennyi minimális mozgással lehet ezt Budapesten megtenni?

Vizsgálatunkban először nagy felbontással megbecsültük Budapest népsűrűségét a KRTK Adatbank* területi népességadatainak, illetve a CORINE adatbázis területhasználati térképének segítségével. Ezután az OpenStreetMap közösségi térképről letöltöttük szupermarketek, élelmiszerboltok és gyógyszertárak pontos helyét, és a Google Maps útvonaltervező szolgáltatásával lekérdeztük ezek gyalogos elérési távolságát és idejét minden lakott területegységre. Az 1. ábrán látható hőtérkép megmutatja, hogy Budapest adott pontjairól a legközelebbi szupermarket vagy kisebb élelmiszerbolt gyalog milyen távolságra van.

 

1. ábra

1. ábra

 

A 2. ábra pedig a legközelebbi gyógyszertártól vett gyalogos távolságot ábrázolja.

 

2. ábra

2. ábra

 

Ha kombináljuk a két eredményt, megkaphatjuk, hogy akár gyógyszer-, akár élelmiszervásárlás céljából legfeljebb mennyit kell sétálni Budapesten belül. Ezt a maximális sétaidőt a 3. ábrán mutatjuk meg. Ez alapján az ábra alapján Budapest középső területein a legközelebbi patika vagy bolt szinte mindenhonnan elérhető legfeljebb 5 perc sétával.

 

3. ábra

3. ábra

 

Ugyanakkor fontos azt is figyelembe venni, hogy ezen kedvező elérhetőségek hány ember számára adottak Budapesten. A város körülbelül 2 milliós lakosságából a 4. ábra alapján több mint 1 millió ember számára 600 méteren belül van a legközelebbi élelmiszerbolt. Gyógyszerek vásárlásához a legtöbb budapestinek valamivel távolabb kell sétálnia, de 1 millió ember számára a legközelebbi patika is elérhető 1 kilométeren belül.

 

4. ábra

4. ábra

 

Az ábrák alapján elmondható, hogy a fővárosi lakosság nagy részének az élelmiszer- és gyógyszervásárlás minimális városon belüli sétával is megoldható. Segítségnyújtás tervezése esetén pedig érdemes odafigyelni azokra a területekre, ahol autó nélkül nehezebb boldogulni.

 

* A népszámlálási adatokat a KRTK Adatbankja bocsátotta rendelkezésünkre.

 

Bokányi Eszter

NETI Lab, Corvinus University of Budapest
ANET Lab, Centre for Economic and Regional Studies
bokanyi.eszter@krtk.mta.hu
Twitter: @bokanyie
Github: github.com/bokae

 

Juhász Sándor

NETI Lab, Corvinus University of Budapest
ANET Lab, Centre for Economic and Regional Studies
juhasz.sandor@krtk.mta.hu
Twitter: @sandor_juhasz
Github: github.com/sandorjuhasz

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.