Karsai Judit

tudományos tanácsadó

Karsai Judit

tudományos tanácsadó

Elérhetőség

Telefonszám: +36 30 816 42 69

Kutatócsoport

Piac-vállalatelméleti és ágazati/vállalati empirikus kutatások

Publikációs lista

Rövid szakmai életrajz

Karsai Judit 1982-től dolgozik a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézetében (korábbi nevén MTA Közgazdaságtudományi Intézet, MTA Közgazdaságtudományi Kutatóközpont, MTA Ipar- és Vállalatgazdaság-kutató Intézet), melynek jelenleg tudományos tanácsadója.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után 1977-től 1982-ig a Tungsram Rt. külkereskedelmi piackutatójaként dolgozott. 1982-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézetében nemzetközi gazdasági szakértői szakközgazda diplomát szerzett. A Magyar Tudományos Akadémiától 1994-ben a közgazdaságtudomány kandidátusa, 2019-ben a tudomány doktora címet nyerte el.

Rendszeresen publikál a magán- és kockázatitőke-finanszírozás, a vezetői kivásárlás, vállalatok tulajdonosi ellenőrzése, vállalatok reorganizációja, vállalati magatartás témakörökben. Számos nemzetközi kutatási együttműködésben vett részt. Társkoordinátora illetve résztvevője volt több olyan projektnek, amely a Világbank illetve az Európai Unió Bizottsága támogatásával vizsgálta Kelet-Közép-Európában a vállalatok viselkedését az átmenet idején. Az utóbbi szervezet finanszírozta azt az általa koordinált, öt országra kiterjedő kutatást is, amely a kockázati tőkefinanszírozás kelet-európai sajátosságait elemezte.

2012-ben ’A kapitalizmus új királyai. Kockázati tőke Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban’ címmel megjelent könyvében a kockázati- és magántőke ipar kelet-közép-európai, ezen belül magyarországi jellemzőit tárta fel. 2017-ben megjelent “Furcsa pár. Az állam szerepe a kockázatitőke-piacon Kelet-Európában” című könyvének középpontjában az állam kockázatitőke-piaci szerepének változásait mutatja be szabályozói és befektetői oldalról.

Karsai Judit 1999 és 2002 között a Venture Capital: An International Journal of Entrepreneurial Finance, majd 2012-től a Contemporary Economics szerkesztőbizottságának tagja. 1999 és 2013 között az MTA Gazdálkodástudományi (korábban Ipar- és Vállalatgazdasági) Bizottság, 2014-től az Ipar- és Vállalagazdasági Albizottság tagja. 2000 és 2009 között a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület Statisztikai Bizottságának elnöke, 2010-től az Oktatási Bizottság tagja. 2002 és 2005 között, majd 2013 és 2016 között az OTKA Közgazdasági és Jövőkutatási Zsűri, 2004 és 2009 között az MTA Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsának választott tagja volt. 2010-ben három évre az MTA Közgyűlés nem akadémikus tagjává választották.

 

Jelenlegi kutatási témái:

Az üzleti inkubációs intézmények fejlődése Kelet-Közép-Európban

A kockázati- és magántőke befektetések hatása a magyar gazdaságra

A kockázati- és magántőke-piac forrásellátása Kelet-Közép-Európában

Állami szerepvállalás változása a kelet-közép-európai kockázatitőke-ágazatban

 

Önéletrajz

Publikációk

Vissza a Kutatók oldalra

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.