KTI Szeminárium – Benedek Zsófia – habilitációs előadás

2022.03.10. 13:00 - 15:00

Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délelőtt válik elérhetővé.

A helyi élelmiszer rendszerek multiplikátor hatása

Absztrakt:

Az előadás kiindulási alapját az az általános feltevés jelenti, hogy a helyi élelmiszerek értékesítése pozitív hatással van a helyi gazdaság teljesítményére. Ezt a vélekedést két irányból is megvizsgáljuk: egyrészt a szakirodalom szisztematikus áttekintésével, másrészt hazai adatokon végzett elemzés révén. A szisztematikus áttekintésbe a ScienceDirect, Wiley Online Library, Taylor and Francis Online, SpringerLink, AgECON, Emerald és Sage adatbázisban fellelhető, 2000 és 2019 között publikált, angol nyelvű folyóiratcikkek kerültek bele, amelyet a Google Tudós keresőmotorral végzett kereséssel egészítettünk ki. A multiplikátor hatás négy-féle tényezőjére: a kibocsátási, a hozzáadott érték, a jövedelmi, valamint a foglalkoztatási multiplikátorra vonatkozóan kerestünk információkat. Eredményeink szerint a helyi élelmiszerek pozitív hatása leginkább a foglalkoztatásban és a jövedelmek növekedésében megfigyelhető, míg a kibocsátási és a hozzáadott érték multiplikátorok megjelenése sokkal inkább helyzetfüggő, nehezen vagy nem kimutatható. Ezek alapján a foglalkoztatási és jövedelem multiplikátor jelenlétét vizsgáltuk meg hazai környezetben. A helyi élelmiszer iránti kereslet proxy változójának a termelői piacok tartós (5 éves) fennállását tekintettük, és azt vizsgáltuk, hogy piacok tartós jelenléte milyen hatással van a jövedelem és a foglalkoztatás mutatóira. A vizsgálatot a különbségek különbsége módszer különféle kiegészítéseire alapoztuk, kontrollcsoportként alkalmazva azokat a piac nélküli járásokat, amelyek a piac jelenlétét nem számítva az összes egyéb vizsgált jellemzőik tekintetében megegyeznek azokkal a járásokkal, ahol sikeres piacok működnek. Eredményeink alapján jövedelmi hatás egyik specifikáció mellett sem kimutatható, a foglalkoztatás kapcsán pedig csak a tartós munkanélküliek esetében sikerült enyhe multiplikátor hatást kimutatni. Bár a kevés rendelkezésre álló eredmény alapján a helyi élelmiszerek multiplikátor hatása megkérdőjelezhető, e rendszerek társadalmi kohéziót növelő hatása, és egyéb nem forintosítható hasznai mindenképpen figyelemre méltóak.

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.