Avner Offer Chichele Professor Emeritus of Economic History and Emeritus Fellow at All Souls College, University of Oxford
19 September 2014 – voxeu.org
Victory in World War I relied on three types of energy: renewable energy for food and fodder, fossil energy, and high explosive. This column argues that the Allies had a clear advantage in manpower, coal, and agriculture, but not enough for a quick decision. Mobilisation in continental economies curtailed food production, occasionally to a critical level. Technical competition was a matter of capacity for innovation, not of particular breakthroughs. Coercive military service and rationing of scarce energy and food had egalitarian consequences that continued after the war.
A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről A KRTK KTI a RePEc/IDEAS rangsorában, amely a világ közgazdaság-tudományi tanszékeit és intézeteit rangsorolja publikációs teljesítményük alapján, a legjobb ... Read More »
Tisztelt Kollégák! Tudományos kutatóként, intézeti vezetőként egész életünkben a kutatói szabadság és felelősség elve vezetett bennünket. Meggyőződésünk, hogy a tudomány csak akkor érhet el ... Read More »
A 2021 végén, illetve 2022 elején tapaszalt 6, illetve 7%-os cserearányromlás brutális reáljövedelem-kivonást jelentett a magyar gazdaságból. A külső egyensúly alakulásával foglalkozó elemzések többnyire ... Read More »